13 Οκτ 2015

Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατά της συμφωνίας TTIP

Η αντίσταση της Ευρώπης  ενάντια στη συμφωνία TTIP,  που προβλέπει τη δημιουργία ανοικτής αγοράς 34 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Χονολουλού ως το Ελσίνκι, φουντώνει με  3.350.000 υπογραφές Ευρωπαίων , ( 45.000 υπογραφές στην Ελλάδα) και τελευταία κινητοποίηση , την υπερ-διαδήλωση 250.000 στο Βερολίνο.

Από τις ελάχιστες επίσημες αποκαλύψεις που έσπασαν την αδιαφάνεια που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις Βρυξελλών και Ουάσιγκτον για την συμφωνία TTIP,  χαρακτηρίζεται  η δήλωση της Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ στην εφημερίδα Independent  ότι «οι λομπίστες της ευρωπαϊκής βιομηχανίας» και συγκεκριμένα το Business Europe και το European Services Forum , «υπαγορεύουν» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ με το  Νίκο Αγγελίδη και την Βασιλική Χαϊνά, η επαπειλούμενη συμφωνία ΤTIP συζητήθηκε εκτενώς με ρεπορτάζ του Ηλία Κούκου και δηλώσεις του εκπροσώπου της Greenpeace  Δημήτρη Ιμπραήμ , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «διακυβεύονται τα πάντα, από τη δημοκρατία, μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος και την μάχη ενάντια στα μεταλλαγμένα τρόφιμα».

Όπως τονίστηκε, η Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου κι Επενδύσεων έχει στόχο να καθιερώσει ως θεσμό τα ιδιωτικά δικαστήρια ΙSDS (Investor-State Dispute Settlement).

Τη στιγμή που παγκοσμίως οι εμπορικές αντιδικίες εμπίπτουν στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου του ΟΗΕ αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα, το ιδιωτικό δικαστήριο ISDS, ζητά από τους Αυστραλούς φορολογούμενους 34 εκατομμύρια δολάρια μόνο για την πρώτη φάση της αγωγής που κατέθεσε καπνοβιομηχανία εναντίον της αυστραλιανής κυβέρνησης κρίνοντας επιζήμιο το νόμο για ομοιομορφία στα πακέτα τσιγάρων.

Στο ιδιωτικό δικαστήριο εκκρεμεί αγωγή βιομηχανίας του Καναδά κατά της κυβέρνησης της χώρας και στη Βρετανία οι επικριτές προειδοποιούν ότι το διάσημο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας παραδίδεται στο έλεος του ISDS.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θεωρητικά ισχυρό να απορρίψει τη συμφωνία TTΙP, αποφάνθηκε τον περασμένο Ιούλιο ότι δεν εγκρίνει τα ιδιωτικά δικαστήρια αντιπροτείνοντας εννιαία δικαστική αρχή από ΗΠΑ και ΕΕ.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα