13 Απρ 2016

Εκδήλωση για την Έναρξη της Επανάστασης του 1866 και της Ορκωμοσίας Αγωνιστών της Ι.Π.Μ.Γωνιάς”

Εκδήλωση για την Έναρξη της Επανάστασης του 1866 και της Ορκωμοσίας Αγωνιστών της Ι.Π.Μ.Γωνιάς”
Εκδήλωση για την Έναρξη της Επανάστασης του 1866 και της Ορκωμοσίας Αγωνιστών της Ι.Π.Μ.Γωνιάς”
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την επέτειο συμπλήρωσης 150 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1866 και Ορκωμοσίας 50 αγωνιστών, στο παλιό καθολικό της Μονής Γωνίας στο Κολυμβάρι.

Την Εκδήλωση, συνδιοργάνωσαν, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πλατανιά όπου για πρώτη φορά αναδείχθηκε η σπουδαιότητα του γεγονότος, σε συνεργασία με άλλους πέντε φορείς του τόπου μας, η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Οδηγητρίας Γωνιάς Κολυμβαρίου, η Περιφέρεια Κρήτης με την η Αντιπ/ρεια Χανίων, ο Δήμος Κισσάμου, η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισσάμου Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ., και η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης. Στους χαιρετισμούς των φορέων, τονίσθηκε από όλους η σημασία και η σπουδαιότητα της ορκωμοσίας των 50 αγωνιστών, για την έναρξη και πορεία της Επανάστασης, αλλά και την ανάγκη γνωριμίας και διατήρησης της τοπικής μας ιστορίας , αλλά και η διδαχή της στα σχολεία. Υπάρχει από το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά, ομόφωνη απόφαση και αίτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη συγγραφή της τοπικής ιστορίας και η διδαχή της στα σχολεία, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. Ακολούθησε Ριζίτικο τραγούδι αφιερωμένο στο πρωτεργάτη της Επανάστασης, Αρχιμανδρίτη της Ι.Π.Μονής Γωνιάς Παρθένιο Περίδη, από το σύλλογο ριζιτών η “ΚΙΣΣΑΜΟΣ”.

Η κεντρική ομιλία για το γεγονός της ημέρας έγινε από τον πρώην Δήμαρχο Κολυμβαρίου, Πολυχρόνη Πολυχρονίδη, μια αναλυτική και κατατοπιστική παρουσία των γεγονότων της εποχής, με άγνωστα για πάρα πολλούς στοιχεία, αφού είναι γνωστό ότι η τοπική ιστορία δεν διδάσκεται στα σχολεία και συνεπώς δεν είναι γνωστή στο ευρύ κοινό.
Ακολούθησε , μέσα σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα η απονομή των αναθηματικών -τιμητικών διπλωμάτων στους ορκισθέντες αγωνιστές, που βέβαια παρέλαβαν οι απόγονοι τους.
Σημαντική στιγμή της εκδήλωσης η παρουσία σημαίας από την Επανάσταση του 1866, του Οπλαρχηγού και Αρχηγού Κισσάμου, Αντωνίου Μαρκουλάκη από τα Παλαιά Ρούματα όπου έφερε απόγονος του αγωνιστή.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα