13 Απρ 2016

Σόιμπλε: Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα

Σόιμπλε: Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα
Σόιμπλε: Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα
Την θέση ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αναδιαρθρωθεί ή να ελαφρυνθεί το κρατικό χρέος της Ελλάδας, επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Οι συμφωνίες του περασμένου καλοκαιριού είναι σαφείς: εάν η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος ολοκληρωθεί επιτυχώς και κατόπιν συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη να γίνει κάτι για τη βιωσιμότητα του χρέους, τότε θα μιλήσουμε για αυτό», υπογράμμισε για να σημειώσει ότι από την μέχρι τώρα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους δεν υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα τόνισε αυτή έχει συμφωνηθεί και πρέπει να τηρηθεί από όλες τις πλευρές, χωρίς εκβιασμούς.

Κατά τον Σόιμπλε, η εφαρμογή του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση θα συζητηθεί στο περιθώριο των εργασιών της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Ομάδας των Είκοσι (G20) στην Ουάσιγκτον εντός της εβδομάδας, ενώ εκτίμησε ότι μια συμφωνία είναι εφικτή μέχρι το τέλος του Απριλίου.

«Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε μια φιλική διευθέτηση. Δεν θα βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με μια κρίση στην Ελλάδα φέτος», διαβεβαίωσε ο Σόιμπλε, ο οποίος σημείωσε ότι: «Κανένας δεν απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα κατά γράμμα», με την προϋπόθεση όμως ότι : «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι.

«Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι, παρά τις συνομιλίες που «σέρνονται», θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να κινηθούν», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρινίζοντας ότι όσον αφορά ενδεχόμενες περαιτέρω ελαφρύνσεις του χρέους, η συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο μετά την υποβολή της έκθεσης αξιολόγησης, καθώς, όπως εξήγησε, μόνο τότε θα μπορεί κανείς να διακρίνει αν θα είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα.

Τον Ιούλιο η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περαιτέρω δάνεια, επισήμανε, σημείωσε ωστόσο ότι δεν έχει πληροφορίες ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο της ρευστότητάς της και «αυτό αποτελεί θετική ένδειξη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ γνωρίζει πόσο σημαντική είναι για τη Γερμανία η οικονομική συμμετοχή του στο 3ο ελληνικό πρόγραμμα και η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αμφιβολίες ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και πάλι.

Αυτό άλλωστε, τόνισε, με το βλέμμα στην έγκριση που έδωσε το περασμένο καλοκαίρι το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, αποτελεί το θεμέλιο για το γ” πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.




ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης τυο ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ, 
Πρώτο Πρόγραμμα, 
ΑΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα