12 Απρ 2016

Άπαχο vs. πλήρες γάλα: Ποιο να επιλέξετε και γιατί

Άπαχο vs. πλήρες γάλα: Ποιο να επιλέξετε και γιατί
Άπαχο vs. πλήρες γάλα: Ποιο να επιλέξετε και γιατί 
Αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν σήμερα το άπαχο γάλα, το άπαχο τυρί και το άπαχο γιαούρτι σε μια προσπάθεια να μειώσουν την πρόσληψη λιπαρών από τη διατροφή τους.
Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation βάζει στο μικροσκόπιο τα γαλακτοκομικά αναφορικά με το ρόλο τους στην εκδήλωση του διαβήτη, εξετάζοντας κατά πόσο η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά συσχετίζονται με αυξημένη προστασία από το διαβήτη σε σύγκριση με τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.
Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν αιματολογικά δείγματα από 3.333 ενήλικες σε διάστημα 15 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν στο αίμα τους τρία υποπροϊόντα των γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά αντιμετώπιζαν κατά μέσο όρο 46% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν διαβήτη.
Προσαρμόζοντας τα δεδομένα βάσει του βάρους, το οποίο αποτελεί βασικό παράγοντα για την εκδήλωση της μεταβολικής νόσου, η συσχέτιση ανάμεσα στα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά και το διαβήτη παρέμεινε σταθερή.
«Δεν υπάρχουν διαχρονικά τεκμήρια ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά παρουσιάζουν καλύτερη έκβαση στην υγεία τους από αυτούς που καταναλώνουν άπαχα γαλακτοκομικά», αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Δρ Dariush Mozaffarian.

Ο ακριβής μηχανισμός επίδρασης των γαλακτοκομικών στο διαβήτη παραμένει ασαφής, ωστόσο εκτιμάται ότι τα υποπροϊόντα τους συμβάλλουν πιθανώς στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στον οργανισμό.
Μια άλλη θεωρία είναι ότι όσοι καταναλώνουν γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα με αρκετή ποσότητα λιπαρών καταναλώνουν γενικώς λιγότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα, αφού τα λιπαρά προωθούν το αίσθημα του κορεσμού σε μεγαλύτερο βαθμό από προϊόντα πλούσια σε πρόσθετη ζάχαρη και άλλους υδατάνθρακες.Κρήτη Κοινωνία Θέμα ΔιάφοραΠολιτική Lifestyle Video ΟικονομίαΑυτοδιοίκηση Πολιτισμός Υγεία ΠεριβάλλονΠαράξενα Τουρισμός Αγροτικά Επιστήμη τεχνολογία Hot news Εκλογές Γυναίκα Top storyΚαφενείο Σχέσεις Ομορφιά Απόψεις Φωτογραφία ΖώδιαΠρόσωπα Άντρας Κατοικίδια Μόδα

Πηγή: onmed.gr

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα