6 Απρ 2016

«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» – Το εργαστήρι της Στέγης ταξιδεύει

«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» – Το εργαστήρι της Στέγης ταξιδεύει
«Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» – Το εργαστήρι της Στέγης ταξιδεύει 
Το εργαστήριο «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό», για παιδιά που βρίσκονται στο αυτιστικό φάσμα, με μουσικές δραστηριότητες ειδικά μελετημένες προκειμένου να προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και ικανότητες των παιδιών, διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στις 9, 16 & 17 Απριλίου, στα Ιωάννινα.

Το μουσικό εργαστήριο πραγματοποιείται για παιδιά ηλικίας 5 έως 7 και 8 έως 11 ετών και τους γονείς τους, λαμβάνοντας υπόψη ότι «οι ευκαιρίες αισθητικής αγωγής και ανάδειξης του αισθητικού κριτηρίου των παιδιών του φάσματος εξακολουθούν να είναι ελάχιστες».

Στην ερώτηση ποιος είναι ο σκοπός του εργαστηρίου, οι υπεύθυνοι της Στέγης απαντούν:

«Οι ανάγκες για αισθητική εκπαίδευση των παιδιών με διαταραχή αυτιστικού φάσματος είναι μάλλον παραγνωρισμένες. Το εργαστήριο αποσκοπεί πρωτίστως στην κάλυψη αυτής της ανάγκης, που θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας κάθε παιδιού.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες μέσω της μουσικής, σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Η μουσική αποτελεί ένα από τα πλέον βασικά εργαλεία μάθησης και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον και λειτουργεί ως μέσο για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και τη συναισθηματική ωρίμανση των ατόμων με αυτισμό. Το εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη μουσική και τον ρυθμό, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τις μουσικοκινητικές δραστηριότητες. Αρχικά, τα παιδιά γνωρίζουν τον χώρο και τους μουσικούς και, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, πειραματίζονται με τα μουσικά όργανα και παράγουν ήχους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι μικροί μουσικοί, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές, συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια αυτοσχεδιαστικού χαρακτήρα με βάση τη μουσική.

Στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο για το παιδί, προκειμένου να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να αναπτύξει επικοινωνιακές δεξιότητες και να αποκτήσει θετικές εμπειρίες.
Στο εργαστήριο αυτό, η μουσική γίνεται η «γλώσσα» επικοινωνίας, ακόμα και όταν λείπει ο λόγος. Μέσα από τους ήχους, το παιχνίδι και τις εναλλαγές ρόλων, τα παιδιά καλούνται να αισθανθούν την ύπαρξή τους, να εκφράσουν τι νιώθουν και να γνωρίσουν πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής.

Το εργαστήριο πραγματοποιείται από ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο και μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου.

Χορηγός επικοινωνίας στο εργαστήριο, που πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι η ΕΡΤ Α.Ε.
Σάββατο 9 Απριλίου 2016:
Η πρώτη συνάντηση είναι μόνο για τους γονείς
Γονείς παιδιών 5-7 ετών: 10.00-12.00
Γονείς παιδιών 8-11 ετών: 12.00-14.00

Στέγη
Σάββατο 16  και Κυριακή 17 Απριλίου 2016: Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα
Παιδιά 5-7 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους,  Ώρες: 10:00-12:00
Παιδιά 8-11 ετών που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και ο γονέας τους, Ώρες: 12:00-14:00



Επιπλέον δράσεις: Το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 19.00, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων για περιορισμένο αριθμό ατόμων.

Προϋποθέσεις: Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η παρουσία του γονέα είναι απαραίτητη και στις τρεις συναντήσεις του εργαστηρίου.

Δηλώσεις συμμετοχής έως την Πέμπτη 7 Απριλίου 2016, τηλ. 26510 83173, (εσωτερικές γραμμές: 1,4, 9.00 – 14.00, εργάσιμες μέρες για το μουσικό εργαστήριο και το βιωματικό εργαστήριο ενηλίκων)        
Τόπος διεξαγωγής: ΕΛΕΠΑΠ Ιωαννίνων, Νεοκαισάρεια, Τ.Θ.351, Ιωάννινα



Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα

Email: info@sgt.gr

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα