15 Απρ 2016

Μαίνονται οι μάχες τζιχαντιστών και ανταρτών στη βόρεια Συρία

Μαίνονται οι μάχες τζιχαντιστών και ανταρτών στη βόρεια Συρία
Μαίνονται οι μάχες τζιχαντιστών και ανταρτών στη βόρεια Συρία
Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι διέφυγαν από το Χαλέπι για να γλυτώσουν από τις μάχες που μαίνονται μεταξύ των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βόρεια Συρία τις τελευταίες 48 ώρες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλώντας την Τουρκία να ανοίξει τα σύνορά της.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε τους Τούρκους συνοριακούς φρουρούς ότι άνοιξαν πυρ εναντίον των εκτοπισμένων που πλησιάζουν τα τουρκικά σύνορα, έχοντας διαφύγει από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται στην επαρχία του Χαλεπίου ανάμεσα στους τζιχαντιστές της εξτρεμιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και σε ομάδες ανταρτών.

«Ενώ οι άμαχοι διαφεύγουν από τους πολεμιστές του “Ισλαμικού Κράτους”, η Τουρκία απαντά με πραγματικά πυρά αντί να αισθανθεί συμπόνια», δήλωσε o Τζέρι Σίμσον ερευνητής στο HRW.

Το HRW υπογραμμίζει ότι πολλοί άνθρωποι μεταξύ αυτών που διέφυγαν από τις μάχες είχαν εγκατασταθεί σε καταυλισμούς κατά μήκος των συνόρων και πλέον κατευθύνονται σε άλλους κοντινούς καταυλισμούς και περιοχές, παρότι ο κίνδυνος εκεί εξακολουθεί να υφίσταται.

Απειλείται η εύθραυστη
Οι μάχες απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία που έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη Φεβρουαρίου στη Συρία και τις ενδοσυριακές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Γενεύη.

Η συνοριακή λωρίδα στο βόρειο τμήμα της επαρχίας του Χαλεπίου είναι ο τόπος των συγκρούσεων μεταξύ ανταρτών και του ΙΚ, το οποίο έχει αποκλειστεί από την εκεχειρία.

Στη βόρεια αυτή επαρχία μαίνονται όλο και πιο σφοδρές μάχες ανάμεσα σε πολλούς παράγοντες, διάσπαρτους σε αυτή τη συνοριακή περιοχή με την Τουρκία, στρατηγικής σημασίας για όλους τους εμπολέμους και κυρίως για τις ομάδες ανταρτών και τζιχαντιστές που ανεφοδιάζονται στην Τουρκία.

Το ΙΚ κατέλαβε έξι χωριά κοντά στην Τουρκία, το σημαντικότερο από τα οποία, το Χιουάρ Καλίς, βρίσκεται μόλις ένα χιλιόμετρο από τα σύνορα.

Αεροπορικές επιδρομές κατά των θέσεων του ΙΚ
Αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιεί ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός είχαν στόχο θέσεις του ΙΚ στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο διαθέτει μεγάλο δίκτυο πηγών πληροφόρησης σε όλη τη χώρα.

Αξιωματούχος της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ δήλωσε χθες «εξαιρετικά ανήσυχος» για τη συνολική κατάσταση στην επαρχία του Χαλεπίου, όπου «υπήρξε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων βίας που συνεχίζουν να επιδεινώνουν την ανθρωπιστική κατάσταση».

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα