29 Μαρ 2016

Σε τρεις εβδομάδες μπορεί να θεραπευθεί ο τραυλισμός

Σε τρεις εβδομάδες μπορεί να θεραπευθεί ο τραυλισμός
Σε τρεις εβδομάδες μπορεί να θεραπευθεί ο τραυλισμός
Τρεις εβδομάδες αρκούν για την αποκατάσταση της ροής του λόγου σε εφήβους και ενήλικες, που τραυλίζουν, με την κατάλληλη εντατική ομαδική θεραπεία, ενώ με τα ατομικά προγράμματα το πρόβλημα λύνεται σε διάστημα 6-12 εβδομάδων.

Τα παραπάνω υποστηρίζει η υπεύθυνη των προγραμμάτων λογοθεραπείας του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Βορειο-Δυτικού Τομέα  Θεσσαλονίκης, λογοπεδικός Κατερίνα Καλαϊτζίδου, με αφορμή την ανοιχτή επικοινωνία με το κοινό για θέματα διαταραχών ροής ομιλίας που πραγματοποιείται σήμερα ΚΨΥΒΔ/Τ στις Συκιές.

Ομαδικά προγράμματα θεραπείας τραυλισμού για εφήβους και ενήλικες και ατομικά για παιδιά, εφήβους και ενήλικες εφαρμόζονται από το 2013 με αποτελέσματα που άλλαξαν την ζωή των ατόμων που τραύλιζαν.

Ο τραυλισμός εμφανίζεται σε 5% των παιδιών. Ο εξελικτικός τραυλισμός, ως διαταραχή στη ροή της ομιλίας, εμφανίζεται σε 5% των παιδιών προσχολικής ηλικίας, παραμένει όμως μόνο στο 1% από αυτά και στην μετέπειτα ζωή τους αναφέρει η κ. Καλαϊτζίδου. Το άτομο που τραυλίζει δυσκολεύεται να μιλάει με ευχέρεια, μπορεί να επαναλαμβάνει φθόγγους, συλλαβές ή λέξεις, να επιμηκύνει ήχους, να έχει μπλοκαρίσματα, να αποφεύγει την επαφή  με το βλέμμα κ.α. Έτσι, ο τραυλισμός μπορεί να δημιουργήσει συναισθηματικές δυσκολίες και να επηρεάσει την σχολική επίδοση και την κοινωνική ζωή του προσώπου που τραυλίζει.

Η έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει σε κάθε ηλικία τα πρόσωπα που τραυλίζουν. Κατάλληλες παρεμβάσεις σε παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να αποτρέψουν την εδραίωση του τραυλισμού. Η λογοθεραπεία με τις κατάλληλες προσεγγίσεις μπορεί να δώσει απαντήσεις και να βοηθήσει τα παιδιά σχολικής ηλικίας, τους εφήβους και τους ενηλίκους, ώστε να περιοριστούν τα συμπτώματα του τραυλισμού και οι επικοινωνιακές, ψυχολογικές και λειτουργικές συνέπειές του» αναφέρει η κ. Καλαϊτζίδου.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα