14 Απρ 2016

«Μνήμη Μανόλη Αναγνωστάκη»: Αφιέρωμα στο Ηράκλειο Αττικής τη Δευτέρα 18 Απριλίου

Με αυτόν το λιτό τίτλο προσπαθεί σε ένα αφιέρωμα που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου (στις 20.00)  στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου Αττικής «Ηλέκτρα Αποστόλου» ο «’Αλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» να σκιαγραφήσει μια πολυσχιδή προσωπικότητα. Τον ιατρό, ποιητή, κριτικό, στοχαστή, πολίτη και συμπολίτη για 27 χρόνια, Μανόλη Αναγνωστάκη.

Το αφιέρωμα πραγματοποιείται από τα μέλη του «Άλλου Τόπου»: Αδάμη Αναστασία (φιλόλογο), Μαδαμόπουλο Αναστάση (φιλόλογο, συγγραφέα, εικαστικό ) και  Ξηρό Θάνο (συγγραφέα, ποιητή, σεναριογράφο).  Όπως σημειώνουν  οι ομιλητές και επιμελητές της εκδήλωσης  πρόκειται για μια εκδήλωση μνήμης «χωρίς διάθεση αγιογράφησης -που ο ίδιος με την όλη του στάση συστηματικά απέφευγε στη διαδρομή της ζωής του… Μνήμη Μανόλη Αναγνωστάκη, όχι μνημόσυνο..»

Στην εκδήλωση που πραγματοποιείται με αφορμή το περσινό έτος Αναγνωστάκη (το 2015 συμπληρώθηκαν 90 χρόνια από τη γέννησή του και 10  χρόνια από τον θάνατό του ) θα πρωταγωνιστήσει ο λόγος του Αναγνωστάκη.  Μέσα από το ποιητικό  και το  μελοποιημένο έργο του από τον Μίκη Θεοδωράκη αλλά και από τον νεώτερο Δημήτρη Παπαδημητρίου,  μέσα από τα κριτικά και τα δοκιμιακά κείμενά του, μέσα από τα άρθρα του στην «Αυγή» και αλλού, κείμενα που εκτός των άλλων αναδεικνύουν την αγάπη του για το ποδόσφαιρο  και τη σατιρική ή «τη διακωμωδητική αντίληψη του» όπως έλεγε η Νόρα Αναγνωστάκη.

«Αν κάποιος αγνοεί αυτή την πλευρά, (που έχει αποτυπωθεί στον Μανούσο Φάσση) είναι σα να μην ξέρει τον άνθρωπο, άρα δεν μπορεί να καταλάβει και τα ποιήματά του» είχε υποστηρίξει χαρακτηριστικά σε παλιότερη συνέντευξή της η σύντροφός του, κριτικός και δοκιμιογράφος Νόρα Αναγνωστάκη.

Ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη θα απαγγείλουν οι ηθοποιοί Όλγα Δαμάνη και Έφη Καμπάνταη.  Θα ερμηνεύσουν μελοποιημένα ποιήματά του οι μουσικοί και οι τραγουδιστές του  Εθνικού Ωδείου (παράρτημα Ηρακλείου Αττικής): Μιχάλης Παπαγεωργίου (πιάνο) Χρήστος Ζελελίδης (κιθάρα) και Αλέκα Γιανναδάκη, Πηνελόπη Καφούρου, Ράνια Μιχαλοπούλου (τραγούδι). Συμμετέχει επίσης  ο μουσικός Δημήτρης Βασιλειάδης (φυσαρμόνικα). Την επιμέλεια του οπτικοακουστικού υλικού που θα παρουσιαστεί έχουν οι: Έφη Λαμπρινίδου και Νίκος Βουτσινάς.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα