12 Δεκ 2014

Πρωτοποριακή επέμβαση καρδιάς στο ΠΑΓΝΗ


Μια ακόμη πρωτοποριακή επέμβαση προστίθεται στο «οπλοστάσιο» των γιατρών του ΠΑΓΝΗ.
Πρόκειται για μια επέμβαση σύγκλεισης ανοικτού ωοειδούς τρήματος, διαδερμικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση, που πργματοποιετία μόνο σε πολύ εξειδικευμένα κέντρα ανά τον κόσμο. Στο ΠΑΓΝΗ διαπεραιώθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη από επιστημονική ομάδα του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου της Καρδιολογικής κλινικής.
Η επέμβαση αυτή αποκαθιστά το ανοικτό ωοειδές τρήμα (γνωστότερο ως PFO) που είναι μια συγγενής καρδιακή πάθηση πολύ κοινή μεταξύ του πληθυσμού και της Κρήτης, που όμως συνήθως δεν προκαλεί προβλήματα. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθεί σε μια αρκετά σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς.
Οπως ανακοίνωσε ο αν. καθηγητης του ΠΑΓΝΗ Γεώργιος Κοχιαδάκης, που είναι ο υπεύθυνος του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου, «το ανοικτό ωοειδές τρήμα (PFO) είναι μια καλοήθης συγγενής επικοινωνία, μεταξύ δεξιού και αριστερού κόλπου της καρδιάς που υπάρχει σε μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού, αλλά σπάνια μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα. Στην περίπτωση που δημιουργεί προβλήματα τότε απαιτείται η σύγκλεισή του με επέμβαση.
Σήμερα, για πρώτη φορά στην Κρήτη, στο αιμοδυναμικό εργαστήριο της καρδιολογικής κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (Διευθυντής Π.Βάρδας), πραγματοποιήθηκε με επιτυχία επέμβαση σύγκλεισης ανοικτού ωοειδούς τρήματος, διαδερμικά, χωρίς χειρουργική επέμβαση, σε γυναίκα ασθενή 80 ετών, με σοβαρό καρδιοαναπνευστικό πρόβλημα ως συνέπεια παραμονής ανοικτού PFO. Η ασθενής αναμένεται να εξέλθει σύντομα από το Νοσοκομείο.
Την επέμβαση έκανε επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον ειδικό επεμβατικό καρδιολόγο κ. Χαμηλό Μιχαήλ».





Πηγή: inotos

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα