16 Δεκ 2014

Ρέθυμνο: Στο «μικροσκόπιο» ζωτικοί άξονες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας του Νομού

ΚΟΙΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
• Αναλυτικά οι προτάσεις των δύο συλλόγων
Με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου στο Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην οποία αναδείχθηκαν οι σοβαρές προοπτικές για τη γεωργία και την κτηνοτροφία του τόπου, με τη διοργάνωση της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και θέμα «Εφαρμογές της Γεωπληροφορικής για την ανάπτυξη των Αγροτικών περιοχών - Παρουσίαση του σχεδίου εφαρμογής για την αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων» πραγματοποιήθηκε άτυπη συνεδρίαση των δύο συμβουλίων του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ρεθύμνης.
Τα δύο συμβούλια συνεδρίασαν άτυπα και εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Ρεθύμνης κ. Κατσανέβα Γεώργιο να μεταβεί το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο και να μιλήσει στην Περιφερειακή συνδιάσκεψη Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Ατλαντίς.
Οι προτάσεις των δύο συλλόγων, μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τομείς όπως η ασφάλιση, η παραγωγή, τα προγράμματα, τις επιδοτήσεις αλλά και ζητήματα που αντιμετωπίσει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κλάδος.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΔΩΣΑΝ
-Σύνταξη ΟΓΑ σε όλους τους αγρότες στα 62 έτη.
-Όχι υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, η ζωική και φυτική παραγωγή.
-Καταρροϊκός Πυρετός. Ελέγχους στα λιμάνια για εισαγωγή αμνοεριφίων και αιγοπροβάτων από την υπόλοιπη Ελλάδα και χώρες των Βαλκανίων.
-ΚΑΠ. Αναδιάθρωση του προγράμματος ιδίως για την ελαιοκομία της Κρήτης, σήμερα δίνεται επιδότηση 152 € περίπου ανά στρέμμα και μέχρι το 2019 θα φθάσει στα 48 € /στρ.
-Δίκαιη κατανομή των επιδοτήσεων με βάση την πραγματική παραγωγή και όχι τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν ανορθόδοξα την περίοδο 1999-2002.
-Συνεταιριστικό κίνημα. Εξ αρχής ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών με νέα μοντέλα ανάπτυξης – στήριξης, δημιουργίας ομάδας παραγωγών 20-30 μέλη.
-Τιμές αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, θέσπιση κατώτερης τιμής ασφαλείας των προϊόντων.
-Πρόσληψη κτηνιάτρων στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Σήμερα έχουμε ένα κτηνίατρο για όλο το νομό όπου λειτουργούν ήδη πέντε σφαγεία.
-Ζωοκλοπή. Το μεγάλο και διαχρονικό πρόβλημα για το νομό Ρεθύμνης και γενικά για την Κρήτη. Προτείνεται η λήψη νέων μέτρων από πλευράς Αστυνομίας καθώς και αποκατάσταση του αισθήματος Ασφαλείας στους ανθρώπους της υπαίθρου και κυρίως των γερόντων.
Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει όμως και «σχέδιο» δράσης, για τις αστυνομικές υπηρεσίες του Νομού, σύμφωνα με τον οποίο στους πέντε Δήμους, τον δήμο Ρεθύμνης, Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου, Μυλοποτάμου και Ανωγείων θα υπάρχουν πέντε αυτοκίνητα τύπου τζιπ της Αστυνομίας εξοπλισμένα με σύγχρονη τεχνολογία και προσωπικό σε 24ωρη βάση. Δηλαδή, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, προτείνουν τρεις βάρδιες να κυκλοφορούν σε όλα ανεξαιρέτως τα χωριά του νομού για ελέγχους για πάσης φύσεως παραβάσεις στην ύπαιθρο αλλά και για πρόληψη της ζωοκλοπής.
-Κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια και στις σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωργικές αποθήκες.
-Απόσυρση στην παρούσα δεινή οικονομική κατάσταση του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού κόσμου από το εργόσημο.
-Παρότρυνση των ξενοδόχων της Κρήτης για κατανάλωση, στα ξενοδοχεία τους, αγροτικών και κτηνοτροφικών Κρητικών προϊόντων και όχι μόνο εισαγόμενων, όπως γίνεται σήμερα.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα