29 Σεπ 2015

Προσφορά χωρίς σύνορα από τους Εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού

Την αλτρουιστική προσφορά χωρίς σύνορα δεκάδων εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού, που όλο αυτό το διάστημα δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους σε χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου, με στόχο να απαλύνουν τον ανθρώπινο πόνο και να υπερασπιστούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, επεσήμανε από τα Χανιά ο πρόεδρος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού δρ Αντώνης Αυγερινός.
Παράλληλα εξήρε το παράδειγμα των κατοίκων των ελληνικών νησιών για την ηθική, υλική και ενεργό συμπαράσταση καθώς όπως είπε: «Μπορεί να μην έχουν και οι ίδιοι τα απαραίτητα, όμως από αυτά τα ελάχιστα δίνουν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, τον δοκιμαζόμενο πρόσφυγα και μετανάστη».
Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, ο Ερυθρός Σταυρός έχει προσφέρει 10.000 δέματα και ετοιμάζει άλλα 60.000 για την ενίσχυση των προσφύγων κυρίως στα ελληνικά νησιά, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα. Μέχρι σήμερα έχει προσφέρει ενεργό συμπαράσταση και βοήθεια σε τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες, ενώ εξετάζει την εγκατάσταση στην Ειδομένη μιας κινητής ιατρικής μονάδας.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού έδωσε το “παρών” κατά την ορκωμοσία 170 εθελοντών και των τριών σωμάτων (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών καθώς και εφήβων Σαμαρειτών) που πραγματοποιήθηκε προχθές το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που στα Χανιά ο αριθμός των εθελοντών αυξάνεται και στους τρεις τομείς (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών – Διασωστών και Ναυαγοσωστών καθώς και εφήβων Σαμαρειτών). Η ορκωμοσία 170 εθελοντών στα Χανιά είναι για μας ένα ιδιαίτερα ευτυχές και χαρούμενο γεγονός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγερινός.
ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σε ερώτηση των “Χανιώτικων νέων” σχετικά με την προσφυγική τραγωδία που εκτυλίσσεται στα σύνορα της Ελλάδας και τη συμβολή του Ερυθρού Σταυρού όσον αφορά τη φροντίδα χιλιάδων προσφύγων πολέμου ο πρόεδρος του Οργανισμού δρ Αυγερινός έκανε λόγο για «καταλυτικό ρόλο και τεράστιο έργο της Διεθνούς Ομοσπονδίας που έχει συμπράξει στο έργο στην αρχή με μια βοήθεια 315.000 ελβετικών φράγκων και στη συνέχεια μέσω σύμβασης με επιπλέον 3 εκατ. ελβετικά φράγκα. Είναι μια πολύ μεγάλη οικονομική ενίσχυση, ήδη έχουμε μοιράσει 10.000 διαφορετικά δέματα (κιτία επιβίωσης, βρεφικά κιτία, γενικής υγιεινής, παιδικής ηλικίας), ειδικά στα νησιά που έχουν πληγεί όσο κανένα άλλο μέρος της χώρας, δηλαδή Κως, Λέσβος, Σάμος, Χίος, αλλά και στον Ελαιώνα στην Αθήνα. Επίσης αυτήν τη στιγμή ενεργούμε και ενισχύουμε με τουλάχιστον 15 εθελοντές ημερησίως τον συνοριακό σταθμό της Ειδομένης. Ηδη ετοιμάζουμε, με τη βοήθεια πάντα της Διεθνούς Ομοσπονδίας, την εγκατάσταση στην Ειδομένη μιας κινητής ιατρικής μονάδας».
Παράλληλα ο κ. Αυγερινός σημείωσε ότι «είναι μοναδικό το γεγονός της συμπαράστασης, της ηθικής, αλλά και της υλικής, της ενεργούς συμπαράστασης όλων των κατοίκων των ελληνικών νησιών -οποίοι μπορεί να μην έχουν και οι ίδιοι τα απαραίτητα- όμως από αυτά τα ελάχιστα θα δώσουν για να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο, τον δοκιμαζόμενο πρόσφυγα και μετανάστη», κατέληξε.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΖΩΗΣ
Η αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Διασωστών – Ναυαγοσωστών Χανίων του Ερυθρού Σταυρού Ειρήνη Βουλά τόνισε ότι η απονομή του πτυχίου του είναι «η υπέρτατη τιμή για έναν εθελοντή στη ζωή του, μετά από τόσους κόπους και προσπάθειες». Η ίδια ανέφερε ότι δεκάδες εθελοντές από όλα τα Σώματα του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και φροντίδας αμέτρητων προσφύγων που έφτασαν στα Χανιά το προηγούμενο διάστημα.
Ο υπαρχηγός του Σώματος Νίκος Γιαννακάκης στάθηκε στην αξία της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού κάθε φορά που εθελοντές από τα Χανιά κλήθηκαν να συμμετάσχουν σε επιχειρήση διάσωσης προσφύγων στον Νομό, αλλά και σε όλη την Κρήτη. «Οταν βλέπεις ανθρώπους μέσα στη θάλασσα να σου απλώνουν το χέρι ζητώντας βοήθεια για να σωθούν, αυτή η εικόνα τα λέει όλα, οφείλεις να δείξεις την ύψιστη ευθύνη. Οι εθελοντές από τα Χανιά συμμετείχαν σε επιχειρήσεις διάσωσης και βοήθειας σε πρόσφυγες που έφτασαν από την Παλαιόχωρα μέχρι τον Αγ. Νικόλαο. Ολοι αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν από εμάς βοήθεια και στήριξη. Διέκρινες στα πρόσωπά τους τον πόνο, την ταλαιπωρία, την πείνα.
Και όταν έβλεπαν το σήμα του Ερυθρού Σταυρού, έβλεπαν μια σιγουριά. Οι περισσότεροι ήταν πρόσφυγες πολέμου και μεταξύ αυτών πολλά μικρά παιδιά. Ενας άνθρωπος που αφήνει το σπίτι του, ανυπεράσπιστος στη θάλασσα, χωρίς να ξέρει πού τελικά θα φτάσει, δεν μπαίνει σε αυτήν τη διαδικασία εάν εκεί που βρισκόταν δεν κινδύνευε η ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά.



ΕΛΕΝΗ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ
ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα