6 Απρ 2016

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας λόγω της εμπλοκής του στα Panama Papers

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας λόγω της εμπλοκής του στα Panama Papers
Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας λόγω της εμπλοκής του στα Panama Papers 
Διογκώνονται κάθε μέρα που περνά οι αντιδράσεις για τις αποκαλύψεις στα Panama Papers. Τα βαριά ονόματα που περιέχονται στις λίστες της μαζικής φοροδιαφυγής προκαλούν πολιτικό σεισμό σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας Σίγκμουντουρ Γκουνλάουγκσον, ο οποίος εμπλέκεται στο σκάνδαλο των Panama Papers, καθώς φέρεται να είχε ιδρύσει υπεράκτια εταιρεία με τη σύζυγό του.

Πιέσεις από την αντιπολίτευση και τα μέσα ενημέρωσης δέχεται και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την υπεράκτια εταιρεία που είχε ο πατέρας του.

President Obama delivers statement on Corporate Inversions and the Panama Papers«Το ζήτημα της φοροαποφυγής είναι ένα τεράστιο πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος επέμεινε στην αναγκαιότητα να εφαρμοστούν αυστηρότερες νομοθεσίες και να ενισχυθεί η συνεργασία εντός της διεθνούς κοινότητας στο θέμα αυτό.

Επιπλέον απηύθυνε έκκληση στο Κογκρέσο να αναλάβει δράση με στόχο να εμποδίσει τις αμερικανικές εταιρείες να εκμεταλλεύονται τα «παραθυράκια» της ισχύουσας φορολογικής νομοθεσίας που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν να καταβάλουν τους φόρους που οφείλουν.

«Πολλά από αυτά τα παραθυράκια επιβαρύνουν τις οικογένειες της μεσοαστικής τάξης» τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο προσθέτοντας ότι τέτοιους είδους ελιγμοί «φορτώνουν σε εμάς τους υπόλοιπους τη λυπητερή».

Εξάλλου, το όνομα του Αργεντινού προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι εμφανίζεται στα αρχεία άλλης μιας εξωχώριας εταιρείας, της Kagemusha, που ιδρύθηκε το 1981 στον Παναμά, γράφει σήμερα Τρίτη η εφημερίδα La Nación, που είναι μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Στη «μαύρη λίστα» των φορολογικών παραδείσων βάζει η Γαλλία τον Παναμά
Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ανακοίνωσε ότι το Παρίσι θα ξαναβάλει τον Παναμά στη «μαύρη λίστα» των μη συνεργαζόμενων φορολογικών παραδείσων, «με ό,τι συνέπειες μπορεί να υπάρχουν για εκείνους που έχουν δοσοληψίες» με τη χώρα αυτή.

Ο Άλβαρο Αλεμάν, προσωπάρχης του προέδρου του Παναμά, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα απαντήσει με παρόμοια μέτρα σε βάρος της Γαλλίας και σε βάρος οποιασδήποτε άλλης χώρας που θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Παρισιού.

Ο Αλεμάν τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε έρευνες για υποθέσεις που αποκαλύφθηκαν από τις διαρροές. Τόνισε όμως ότι δεν έχει διαπιστωθεί ακόμη να έχει διαπραχθεί κάποια εγκληματική ενέργεια από καμία παναμέζικη εταιρεία.

Πηγή: ΕΡΤ1, Α’Πρόγραμμα, Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα