17 Σεπ 2015

239 ταινίες στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας

Το πρόγραμμα του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας ανακοίνωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, στον ΙΑΝΟ.
Στη συνέντευξη Τύπου, παραβρέθηκαν η πρόεδρος της Κινηματογραφικής Εταιρείας Αθηνών, Μαρία Μπόμπολα, και ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δ. Αθηναίων, Χρήστος Τεντόμας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με το Athens Open Air Film Festival αλλά και της πολυετούς στήριξης των Νυχτών Πρεμιέρας στην πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης των Αθηνών.

Πλήθος εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, όπως oι σκηνοθέτες Παντελής Βούλγαρης και Λάκης Παπαστάθης, ο εικαστικός Δημήτρης Αληθεινός και οι ηθοποιοί Γιάννης Κοκιασμένος, Μαρία Καλλιμάνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Απόστολος Τότσικας, Τάσος Νούσιας, Ευγενία Δημητροπούλου, Σοφία Γεωργοβασίλη και Σωκράτης Αλαφούζος, παρέστησαν στην εκδήλωση.

Το παρών έδωσαν και εκπρόσωποι συνεργαζόμενων Πρεσβειών και σημαντικών πολιτιστικών φορέων όπως της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Νιάρχου και της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη επιτυχία του 5oυ Athens Open Air Film Festival, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, και παρουσίασε την αφίσα του φετινού Φεστιβάλ, «σύστησε» στους παρευρισκομένους το Athens Film Lab, το νέο παράλληλο τμήμα του Φεστιβάλ -ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης, παραγωγής, και networking, ένα εργαστήριο επεξεργασίας κινηματογραφικών ιδεών και σεναρίων για μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες.

Ξεκινώντας την παρουσίαση του φετινού προγράμματος που περιλαμβάνει 239 ταινίες από κάθε γωνιά του κόσμου, αναφέρθηκε χωριστά στο Ελληνικό Τμήμα του Φεστιβάλ και στις 102 μικρού, μεσαίου και μεγάλου μήκους ταινίες, εντός και εκτός διαγωνιστικών προγραμμάτων. Παράλληλα, παρουσίασε τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, τις επιτροπές που θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών και τα Βραβεία Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους καθώς και το αφιέρωμα στην εμβληματική εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης “ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ”.

Παρουσιάζοντας τις ταινίες έναρξης («ΝΙΟΤΗ» του Πάολο Σορεντίνο) και Λήξης, («ΝΤΙΠΑΝ» του Ζακ Οντιάρ – Χρυσός Φοίνικας στο φετινό Φεστιβάλ Καννών,) αναφέρθηκε ξεχωριστά σε κάθε ένα από τα τμήματα του φετινού Φεστιβάλ. Το Διεθνές Διαγωνιστικό, με 12 ταινίες που διεκδικούν τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ, το τμήμα Μουσική και Φιλμ με 8 εξαιρετικές μουσικές ταινίες -εντός και εκτός διαγωνιστικού- τα Ντοκιμαντέρ, τις Μεταμεσονύχτιες Προβολές, τις Ειδικές Προβολές, τα φετινά Αφιερώματα σε 4 κορυφαίους σκηνοθέτες και τις 20 Πρεμιέρες, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε μερικές από τις πιο αναμενόμενες ταινίες της φετινής χρονιάς. Μία από αυτές, η βραβευμένη στις Κάννες «Ο νόμος της αγοράς» του Στεφάν Μπριζέ, ορίζει και τη φετινή ενότητα ΕΥΡΩΠΗ ΕΤΟΣ ΜΗΔΕΝ, στην οποία θα δούμε ταινίες που αντικατοπτρίζουν τη σκληρή πραγματικότητα της σημερινής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο της μεγάλης φετινής θεματικής ενότητας για τη σχέση των εικαστικών και του κινηματογράφου, με τίτλο «Moving Future», ο κ. Ανδρεαδάκης ευχαρίστησε τον εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό, για την επιλογή ταινιών μεσαίου και μικρού μήκους και αναφέρθηκε στις προβολές σε συνεργασία με την Μπιενάλε της Αθήνας και την ειδική προβολή για την Ντοκουμέντα, την μεγαλύτερη έκθεση εικαστικών στο κόσμο.

Ακόμα, ο κ. Ανδρεαδάκης, αποκάλυψε και τη μυστική λέξη που κρύβεται κάθε χρόνο στην αφίσα του Φεστιβάλ και η οποία φέτος είναι «Το Μυστικό». Η φετινή εικαστική παρέμβαση του Φεστιβάλ επιχειρεί να καταγράψει τη διαδικασία της απόκρυψης και της κοινοποίησης. Αποτελείται από έξι κατασκευές εμπνευσμένες από το «Κινητοσκόπιο» του Τόμας Εντισον τις οποίες σχεδίασε η εικαστικός Κλειώ Γκιζελή και επιμελήθηκε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και οι οποίες θα είναι τοποθετημένες και στις τέσσερις αίθουσες των προβολών καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ. Μέσα από ένα «ματάκι», ο θεατής θα ανακαλύπτει το μυστικό που κρύβουν.

Ειδική αναφορά έγινε στην προβολή της ταινίας «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, την πρώτη καθολικά προσβάσιμη προβολή που θα έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Η ειδική αυτή προβολή για τυφλούς και άτομα με μειωμένη όραση θα έχει επίσης και ελληνικούς υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH) καθώς και ακουστική περιγραφή που έχει γίνει από εξειδικευμένη εταιρεία.

Τέλος, ο κ. Ανδρεαδάκης αποκάλυψε και την έκπληξη της φετινής διοργάνωσης. Το LOVE – η προκλητική ερωτική Οδύσσεια του Γκασπάρ Νοέ, που γυρίστηκε σε εκθαμβωτικό 3D-  θα προβληθεί ως ειδική φεστιβαλική avant premiere σε συνεργασία με την εταιρεία Hollywood Entertainment, την ερχόμενη Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ, παρουσία του σκηνοθέτη. Η είσοδος θα γίνει με προσκλήσεις που θα διανεμηθούν από το cinemag.grINFO

Η προπώληση των καρτών διαρκείας του φεστιβάλ συνεχίζεται, στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24, 1ος όροφος), 11.00 – 18.00.
Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται αυστηρά με την επίδειξη της κάρτας, απόδειξη αγοράς της και του μηδενικού εισιτηρίου (απόδειξη αγοράς).

Η προπώληση των μεμονωμένων εισιτηρίων ξεκινά την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου.

Ετικέτες

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα