18 Σεπ 2015

Bloomberg: To καλό, το κακό και το άσχημο σενάριο των ελληνικών εκλογών- Νικητής θα είναι το Μνημόνιο, προβλέπει το Brookings

Επικαλούμενο τον εμπειρογνώμονα στρατηγικής Μάικλ Μιχαηλίδη του ομίλου Royal Bank of Scotland Group του Λονδίνου, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg παραθέτει τρία μετεκλογικά σενάρια για την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν περιθώρια καθυστέρησης στην εφαρμογή του νέου προγράμματος και στην ανακεφαλοποίηση των τραπεζών.

Το καλό σενάριο, σχετίζεται με βιώσιμη συγκυβέρνηση, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχει αποκλείσει συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, έχει αφήσει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ ή το Ποτάμι – εκτός από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η Νέα Δημοκρατία αντίθετα είναι σταθερή στην υπόσχεσή της να προασπίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας με έναν ευρύ συνασπισμό κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον κερδίσει την πρώτη θέση» .

Το κακό σενάριο, αναφέρεται σε ασταθή κυβέρνηση:

Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχηματισμός κυβέρνησης χωρίς το Ποτάμι ή το ΠΑΣΟΚ, θα σημαίνει μια ισχνή πλειοψηφία και μια ασταθή κυβέρνηση, πιθανώς σε συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, εφόσον μπουν στη Βουλή. Αναλόγως κακό σενάριο θεωρείται και η περίπτωση το δύο μεγάλα κόμματα να συγκεντρώσουν πολύ χαμηλά ποσοστά και να απαιτείται έτσι συνασπισμός τεσσάρων κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το άσχημο σενάριο κατά το Bloomberg θα είναι  η ενίσχυση των αντιευρωπαϊκών κομμάτων, της Λαϊκής Ενότητας και του ΚΚΕ ή ακόμα και της Χρυσής Αυγής. Οι αναλυτές πάντως σημειώνουν πως κάτι τέτοιο είναι «εξαιρετικά απίθανο» να συμβεί και πως «ακόμα και το κακό σενάριο θα είναι πιθανότατα αρκετά καλό για τους πιστωτές της Ελλάδας».

Αυτές οι εκλογές δεν τρομάζουν ιδιαίτερα την Ευρώπη, διαπιστώνει στο μεταξύ  το Ινστιτούτο  Brookings και συγκεκριμένα ο αναλυτής Ντάγκλας Έλιοτ,  ο οποίος επισημαίνει ότι «απάθεια επικρατεί αυτή την στιγμή στην Ευρώπη όσον αφορά το ζήτημα των ελληνικών εκλογών και αυτό δεν συμβαίνει εξαιτίας της κόπωσης των δανειστών από τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση επί έξι μήνες, αλλά είναι αποτέλεσμα της σιγουριάς που υπάρχει ότι όποιος και αν είναι ο νικητής των εκλογών… τελικός νικητής θα είναι το Μνημόνιο.

Ετικέτες ,

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα